Halkımıza armağanımız bu kez bir müze, ANADOLU OYUNCAK MÜZESİ. Antalya’nın orta yeri Dokuma’da bir şenlikli alan hazırlıyoruz; pek çok kültür ve sanat tesisinden oluşan bir uygarlık adası. Anadolu Oyuncak Müzesi bu kompleksin Ekim 2017’de hizmete açılan ilk parçası olmuştur. Bir zamanlar Dokuma Fabrikasının Kreş binası olan yapı, şimdi artık bir oyuncak dünyasına ve çok özel bir rekreasyon alanına dönüşmüştür. Sağlıklı bir toplum, iyi eğitilmiş, sağlıklı ve mutlu çocuklarla mümkündür. Ve aydınlık bir gelecek de tamamen buna bağlıdır. Anadolu Oyuncak Müzesi her yaş ve kültür grubundan vatandaşlarımıza hitap edecek koleksiyon ve düzenlemeler içermektedir. Dünyanın her yanında oynanan oyuncaklardan örnekler çokça varsa da, ağırlığı geleneksel geçmişimizden gelen yerel oyuncaklar oluşturmaktadır.

Burada her yaştan çocuklar için masum bir tebessüm dünyası yarattık. Nihayetinde herkes biraz çocuktur: Çocukluk yaşta değil baştadır.

İnsan odaklı bir belediye olarak turistik ya da tecimsel bir kaygı olmadan toplumsal gelişim misyonuna kurumsal araç hazırlamak temel amacımız olmuştur.  Anadolu Oyuncak Müzesi de bu temel amacın en güzel göstergelerinden biridir. Müzemiz hem koleksiyonları hem de etkinlik programları açısından her geçen gün zenginleşerek büyüyecek, çocukların kalpleri artık burada atacaktır.

Antalya dünyadaki benzerlerinden çok farklı bir oyuncak müzesi kazanmıştır. Anadolu’nun derin geçmişindeki farklı kültürlerden gelen oyuncaklar yanında geleneksel geçmişimize ait yerel oyuncaklar müzemizi özgün kılmaktadır. Dünyadaki benzerlerinde bulunmayan bu özgünlük aynı zamanda mimari, iç mimari ve teşhir tanzim konusunda da kendini göstermektedir. Özenle hazırlanmış müze bahçesi, atölyeleri ve çevre düzenlemesi de dışarıdaki müze gibi kurgulanmıştır.

15 salonda 15 ayrı tema ve 15 farklı düzenleme söz konusudur. 15 salonda 15 ayrı tema ve 15 farklı düzenleme söz konusudur. Giriş/Anılar Odası, Ofis, Pinokyo-Ahşap Oyuncaklar, Masalcı Nine, Temel Reis/Deniz Odası, Sarı Avlu – Pepe, Garaj/Metal Oda/Arabalar, İstasyon/Tren Odası, Erken Cumhuriyet Sınıfı, Yap Boz - Peluş Odası, Geleneksel Esnaf Sokağı, Anadolu Geleneksel Oyuncakları, Kaleiçi Sokağı (bizim bakkal, kaleiçi oyuncakçısı), Anadolu Oyuncak Tarihi gibi temalı salonlar dışında atölye gibi mekânlar da müze salonları anlayışında düzenlenmiştir. Her salonda apayrı bir tema ve apayrı bir atmosfer söz konusudur. Sanki bir müze değil de, 15 butik müze bir müze içerisinde kurulmuş gibidir.

Müzenin koridorları da tamamen teşhir tanzim alanlarıdır. 10 vitrinde 10 ayrı temada oyuncaklar sergilenmiştir. Bu vitrinlerde Teddy Bear’den Porselen bebeklere, mutfak eşya modellerinden uzay ve robot oyuncaklara ve Karagöz karakterlerine kadar pek çok farklı oyuncak grubu bulunmaktadır. Koridor duvarlarındaki boşluklar da yine teşhir alanı olarak kullanılmıştır. Ünlü Türk şairlerden seçme çocuk ve oyuncak şiirleri müzede sürprizler yapmaktadır.

Müzenin kafe kısmı da aslında önemli teşhir salonlarından biridir. Farkı, içinde yenilip içilebilmesi ve sohbet zamanları ve de kutlama partileri yaşanabilmesinden kaynaklanır. Kafede bulunan pek çok vitrinde oyuncaklar sergilendiği gibi kafe masaları da birer “masa-vitrin” olarak ele alınmış ve içlerine oyuncaklar yerleştirilmiştir. Müzede farklı etkinliklerde/gösterilerde kullanılmak üzere 40 kişilik küçük bir salon yer almaktadır.

Yaklaşık 4.000m2 alana oturan müzedeki 750m2 kapalı teşhir alanında yaklaşık 5000 adet oyuncak bulunmaktadır. Bundan başka 150m2 de çocuk atölyeleri yer alır.

Salonlar ve iç mimari düzenlemeler ve donatılarda çok farklı ve benzersiz-özgün tasarımlar gerçekleştirilmiş ve böylelikle sadece oyuncaklarda değil tasarımlarda da özgün bir müze yaratılmıştır. Oyuncaklar arasında yüzlerce özel ve çok değerli oyuncak, koleksiyonumuzu çok kıymetli kılmaktadır.

Müze kurgusu içinde tasarlanan eğitim programları ve diğer etkinliklerle birlikte Anadolu Oyuncak Müzesi Antalya için eğlenceli ve etkin bir zaman değerlendirme, bir sosyal buluşma alanı olacak; Antalyalı aileler ve diğer ziyaretçiler çocuklarıyla birlikte çok güzel zamanlar geçirecekler.

Turistik ya da ticari bir kaygı olmadan toplumsal gelişim misyonuna kurumsal araç hazırlamak temel amacımız olmuştur.  Anadolu Oyuncak Müzesi de bu temel amacın en güzel göstergelerinden biridir. Müzemiz hem koleksiyonları hem de etkinlik programları açısından her geçen gün zenginleşerek büyüyecek, çocukların kalpleri artık burada atacaktır.

Dokuma müzeler zincirinin ilk halkası olan ANADOLU OYUNCAK MÜZESİ halkımıza hayırlı ve uğurlu olsun: Kalbi sevgilerimle

1,5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde hem mimari ve inşaat hem obje temini ve hem de iç mimari, teşhir-tanzim tasarım ve uygulama süreçlerini başarıyla yürüterek kentimize çok özel bir müze kazandıran ekibimi gönülden kutluyorum.

 

Av. Hakan Tütüncü

Kepez Belediye Başkanı